TIPS

TIPS FÖR DIG SOM PLANERAR TÅGSEMESTER

Tågsemestergruppen, bokningstjänster, resebyråer och inspirationskällor

Få svar direkt på dina frågor

Gå med i Facebookgruppen Tågsemester. Vi som driver Tågsemester.nu är administratörer för gruppen men det är medlemmarna som hjälper varandra. Där kan du få tips och råd av över 70 000 svenskar som har eller planerar att åka med tåg på semestern. Om du inte kan hitta ditt resmål med gruppens sökfunktion så kan du göra ett inlägg själv. Då får du vanligtvis en massa bra svar och kommentarer inom några timmar. Både när det gäller restider, priser hemsidor att besöka, pågående spårarbeten, klimatpåverkan just på denna sträcka samt mycket annat som du kanske inte ens tänkt på.

Olika medlemmar ur gruppen har även tillsammans skapat ett levande redigerbart dokument som samlar det mesta en behöver veta inför sin tågsemester som du kan hitta en kopia av längre ner. Här kommer först vår egen kortversion.

Tips, inspiration och erbjudanden

Vill du ha tips om Tågsemesterträffar, gruppresor med tåg eller erbjudanden om rabatter på resor eller destinationer. Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev här så mejlar vi när vi ha något att komma med!

Skaffa dig en snabb överblick över olika tågrutter

Är du van att använda Googles karttjänst för att hitta resvägar med bil, cykel eller kollektivtrafik. Då kommer du även enkelt kunna hitta tågresor ut i Europa och snabbt få en uppfattning om tidsåtgång och antal byten i en överskådlig kartvy. Gå in här på Google kartor och testa!

När det är dags att boka och köpa biljetter

Ska du åka längre än till mitten av Tyskland så lönar det sig oftast att köpa Interrailkort som gäller på de flesta tåg och vissa färjor i Europa . Sedan när du ska boka plats eller om du skippar Interrailkort så behöver du använda någon av bokningstjänsterna nedan alternativt kontakta tågoperatören för respektive land du ska åka genom.

SJs biljetter går bara att köpa av SJ själva och ibland av DB.

Interrail

Interrail

Förmedlas numera av Tågsemester.nu och köps lämpligast online genom denna länk då vi får en liten ersättning för varje biljett så vi kan fortsätta lyfta tågsemster via våra kanaler, Obs! Innebär inget extra påslag för dig. Vi marknadsför Interrailkorten som sedan säljs på Interrail.se

De nischade svenska tågresebyråerna säljer också Interrailkort per telefon. Se lista nedan.

Om du vill boka själv

Bästa bokningstjänsterna för tåg inom Europa enligt oss, dock ej Sverige eftersom SJ inte samarbetar med dessa ännu. 

Trainline

https://www.thetrainline.com/

Loco2

https://loco2.com/

Railcc har förmodligen den största guiden på svenska när det gäller olika tåglinjer och bokningsmöjligheter. De länkar dock vidare till DB eller Trainline när du ska genomföra själva köpet. 

https://rail.cc/se



 

Om du vill ha hjälp, boka genom resebyrå

Om du inte vill leta biljetter och färdvägar själv så finns ett antal resebyråer med fokus på tåg. De tar då en avgift för sin service. De två största resebyråerna i Sverige med personlig support och fokus på tåg är Resebyrån i Kalmar och Tågbokningen i Östersund.

Läs mer om dessa och villkoren längre ned.

—–

Facebookgruppens gemensamma länksamling

Nedan följer en omfattande länksamling som kommer från Facebookgruppen Tågsemester. Initiativet till att samla alla matnyttiga länkar kommer från en av medlemmarna i Facebookgruppen. Sedan har flera i medlemmar i gruppen bidragit med länkar och information. Stort tack till er alla! 

Här finns originaldokumentet för den som vill se senaste versionen eller bidra själv.

Boka

Se även nationella järnvägsbolags hemsidor och appar. Via flera av dem (t ex DB:s) kan du boka hyfsat långa genomgående resor. Går det inte att boka en genomgående resa på nätet måste du använda en resebyrå för att få en genomgående biljett.

Några tågbokningssidor försöker koppla ihop alla nationella bolags bokningssystem för att kunna sälja biljetter till hela resan i ett köp. Båda har än så länge ganska bristfalliga kopplingar till svenska nätet, men det går bra att boka resor från Köpenhamn långt ut i Europa i alla fall. Tänk på att de i vissa fall delar upp resorna i flera separata biljetter, vilket inte ger dig garanterade byten om det strular.

  • www.loco2.com (här kan du också skapa “booking alerts”. Du får då ett mail när biljetterna släpps för din önskade sträcka och kan då boka i god tid.)
  • www.trainline.eu

Många får bra hjälp från några svenska resebyråer som är duktiga på att hjälpa till med bokningar av internationella platsbiljetter etc. Här kan du inte söka på resor på hemsidorna, men när du har en ungefärlig eller exakt resplan kan de hjälpa till att boka. Tänk på att nu när internationellt tågresande ökar så kan de ha långa svarstider per mejl och ganska långa telefonköer.

Det är också viktigt att tänka på att bokningsavgifterna som tas ut per plats och tåg kan ge höga summor om du bokar till flera personer (familj!) och många separata sträckor!

  • Alingsås resebutik ( https://www.alingsas-resebutik.se ).
  • Biljettbutiken Kristinehamn och Karlstad (http://www.biljettbutiken.com/).
  • Centralens resebutik i Kalmar ( http://resebutik.se ). Vid platsbokning är bokningsavgiften 15 % påslag på reservationen, eller 12 % om du bokar platser samtidigt som du köper interrailkort. Minsta påslag är 100 kronor.
  • Stockholm info på Centralstationen i Stockholm.
  • Tågbokningen.se ( https://www.tagbokningen.se/ ). Vid platsbokning är bokningsavgiften per delsträcka cirka 33 kronor per sittplats och 99 kronor per ligg-/sovplats. Utskrift och porto kostar 49 kronor. 
  • www.tågcharter.se erbjuder både paketresor med tåg och tågbiljetter.

För tågresor i Centraleuropa finns Polrail Service (https://www.polrail.com/en ) en bokningssida som kan hjälpa med resor i Polen direkt på hemsidan med e-biljett som kan skrivas ut hemma och för resor i övriga Europa (speciellt Centraleuropa) och USA med biljetter som skall hämtas ut eller skickas via posten eller kurir. Prisförfrågan skickas och offert lämnas via mejl.

 

Planering och inspiration

Se även boka, nationella järnvägsbolags hemsidor (framförallt DB) och appar.

 

Appar

För att få inspiration, söka tidtabeller, boka biljetter samt visa vänner hur snabbt och enkelt det går att åka tåg. Tänk på att informationen i appar inte alltid är helt hundra uppdaterad. Är det något som är extra viktigt, dubbelkolla med det tågbolag du ska åka med.

 

Särskilt vackra resor/sträckningar

Finland

  • Parikkala–Nyslott. Tåget går genom Punkaharjuåsen med sjön Puruvesi på båda sidor av banan, i Nyslott passerar tåget gamla slottet Olofsborg på Kyrönsalmibron. Nyslotts station ligger på stadscentrets norra kant vid stranden.
  • Tammerfors–Vammala (Björneborgsbanans östra halvan). Vackra insjölandskap.

Frankrike

  • Marseille–Cannes–Nice–Monaco–Venitimille/Ventimiglia.

Montenegro

  • Belgrad(SRB)–Podgorica–Bar. En av Europas mest spektakulära bergsjärnvägar byggd på 70-talet. Branta stigningar, mer än 100 tunnlar och höga viadukter. Mala Rijeka var länge världens, men är nu Europas högsta järnvägsviadukt.

Norge

  • Bergensbanen (Oslo–Bergen).
  • Flåmsbanen (Myrdal–Flåm).
  • Ofotbanen/Malmbanan (Kiruna–Narvik, se även under Sverige nedan).

Schweiz

Serbien

  • Belgrad–Podgorica(MNE)–Bar(MNE). En av Europas mest spektakulära bergsjärnvägar byggd på 70-talet. Branta stigningar, mer än 100 tunnlar och höga viadukter. Mala Rijeka var länge världens, men är nu Europas högsta järnvägsviadukt.

Skottland

  • West Highland Line sträckan Glasgow -Fort William – Mallaig. En vacker tågresa längs berg, insjöar och dalar i det Skotska höglandet. Mellan Fort William och Mallaig åker man över den 120 år gamla ikoniska Glennfinnanviadukten, där scenerna med Hogwarts Express i Harry Potter-filmerna spelades in.

Slovakien

  • Telgartloopen på den oelektrifierade sträckan söder om Låga Tatra: Banská Bystrica–Brezno–Košice. Järnvägen slår knut på sig själv via en viadukt och tunnel. Dieselelektriska klassiska tjeckoslovakiska ”cykloplok” drar både dag- och nattåg på sträckan. https://www.youtube.com/watch?v=WhnHGVGSgx8

Sverige

  • Malmbanan (Luleå–Gällivare–Kiruna–Narvik). Speciellt delen Torneträsk–Abisko–Björkliden–Riksgränsen–Narvik.

Tjeckien

  • Elbedalsbanan (Děčín–Pirna(DE)). Passeras av alla internationella tåg Berlin–Prag.
  • Železná Ruda–Klatovy (se även Bayerische Waldbahn under Tyskland).

Tyskland

  • Moseldalen (Trier–Koblenz).
  • Rhendalen (Köln–Koblenz–Wiesbaden/Mainz. OBS! Att de flesta ICE-tåg Köln–Frankfurt går höghastighetsjärnvägen).
  • Elbedalsbanan (Pirna–Děčín i Tjeckien). Passeras av alla internationella tåg Berlin–Prag.
  • Filstalbahn (Stuttgart-Ulm/München). Branta stigningar, snäva kurvor, många tåg (ICE, IC, REX, RE) på denna huvudsträcka som 2022 kommer att ersättas av en betydligt rakare och mindre brant höghastighetssträckning (250 km/h) till största delen i tunnel.
  • Höllentalbahn (“Helvetesdalbanan”) (Freiburg–Donaueschingen). Broar, viadukter, tunnlar. Snäva kurvor och branta stigningar – “som en Märklinjärnväg”.
  • Bayerische Waldbahn (Plattling–Bayersiche Eisenstein (D)/Železná Ruda (CZ)). Från Plattling vid Donau och huvudjärnvägen Frankfurt/Hamburg–Wien klättrar rälsbussarna upp längs den branta oelektrifierade banan genom Bayerischer Wald till Bayerische Eisenstein vid gränsen till Tjeckien och Železná Ruda. Gränsen går rakt igenom stationsbyggnaden. Från Železná Ruda finns direkta tåg till Prag.

Vietnam

  • Huế – Đà Nẵng

Österrike

  • Brennerpasset (Innsbruck–Bolzano–Verona).
  • Semmeringbahn (Wiener Neustadt–Bruck an der Mur) Passeras av tågen Wien–Graz.

 

Annan bra information

För att få mer information, som inte alltid går att hitta på respektive bolags hemsida eller bokningssajter.

  • Grahnert.de – visar tågtyper och tågsammansättningar i Tyskland. Här kan du se vilken typ av vagnar ditt tåg består av. På tyska. http://grahnert.de
  • Vagonweb – visar tågsammansättningar i diverse europeiska länder. Om du har koll på operatör och tågnummer kan du här hyfsat ofta hitta vad tåget består av för vagnar / motorvagnar, om de har luftkonditionering, eluttag etc. Det är framförallt Compositions du är ute efter. http://www.vagonweb.cz

 

Nationella järnvägsbolags hemsidor

Bra för att boka resor inom ett land, ibland även till grannländer, och söka tidtabeller inom landet. Ibland är informationen mer uppdaterad på originalspråket än i de översatta versionerna. Ibland finns Interrailinformation bara på de översatta versionerna. I några länder finns även privata operatörer i större eller mindre utsträckning.

Landningssidor

Dokument med specifika tips som rör specifika länder.