Mecklenburg-Vorpommern

Denna sida har tagits fram i samarbete med Tyska Turistbyrån

MECKLENBURG-VORPOMMERN

Slott, sandstränder och städer

Schwerins slott, Stralsund, Lübeck, Rügen…

Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland är en spännande region med massor att upptäcka! Det tar bara sju och en halv timme med tåget till hamnstaden Rostock som är huvudort i Mecklenburg-Vorpommern och här finns allt från kilometerlånga sandstränder till slott och mysiga Hansastäder. 

I denna guide delar vi inspirerande reseberättelser och tips från medlemmar i Tågsemestergruppen och tågsemestrare på Instagram. 

7,5 timmar

Restid från Malmö med tåg

För mer tågrese-inspiration, gå med i Tågsemestergruppen

Rostock är Nordtysklands största stad och huvudort i Mecklenburg-Vorpommern. Det finns både tåg- och färjeförbindelse till Sverige. 

Här finns vackra kyrkor, kulturhistoriska museer och kloster att besöka. Rostocks Universitet grundades redan 1419. 

“I Rostock brukar vi stanna på Trihotel som har en härlig wellness-avdelning och ligger lite lugnt vid Schweizer Wald.


En liten avstickare till Güstrow är också att rekommendera. Att se gamla staden och slottet var en trevlig promenad då vi var där.”

Niclas Aarestrup, Tågsemestergruppen

Rostock

Stasi-museet i Rostock

Berättelse och foto av Åsa Melander i Tågsemestergruppen. 

Rostock var jag för många år sedan på ett mycket intressant, och skrämmande, besök i ett före detta Stasi-museum. Att gå omkring i de lokaler där helt oskyldiga människor spärrades in för att de tyckte fel, eller berättade ett ”respektlöst skämt” gör att man känner historiens vingslag. 

I en folder jag har kvar står det ”Walking through the front door of the first floor, you come to the entrance room and the cell section. The view into the long barred and translucent corridor conveys an intensive impression of the psychology of the place. This arrangement aimed to create the impression of complete helplessness and despair in the detainee’s mind.”

Att människor hade det som jobb att konstruera så förfärliga förhållanden som möjligt för andra har man svårt att förstå, men det är bara 30 år sedan, och det skulle kunna hända igen, så det känns som en viktig del av historien att lära sig mer om. Jag skulle säga att det även är barnvänligt för inte alltför små barn.

Det fanns gott om information på engelska även om den rundtur jag följde var på tyska.

Medeltida städer i Mecklenburg-Vorpommern

Berättelse av Bengt G T Hansves i Tågsemestergruppen

Stralsund, Greifswald och Wolgast. Små medeltida städer som i långa tider varit svenska. Den lite mindre kända ön Usedom som ligger öster om mer kända Rügen.

Långa sandstränder, badorter från förförra seklets senare hälft när järnvägen kom till Vår nutida historia med raketbasen i Peenemünde…

Cykelvänligt och tåget tar med sig cyklar. Även till Swinoujscie i Polen Har många (tyvärr) oscannade diabilder så det får bli en video 🙂

Se den här.  

Rügen – Tysklands största ö

Rügen är en fantastiskt vacker plats för storslagna naturupplevelser. Nationalparken Jasmund med sina karaktäristiska kalkklippor är kanske mest känt, särskilt Königsstuhl, den 120 meter höga klippan med utsiktsplats och ett besökscentrum. Det fina är att det bara tar en timme och 45 minuter att ta sig hit från Rostock. 

Cykla på Rügen

Berättat av Åsa Melander medlem i Tågsemestergruppen 

Rügen brukar många rekommendera att cykla på, vi hyrde cyklar en dag och cyklade ut på Rostocker Heide. Där kunde man hitta en egen del av stranden eller en ”Strandkorb” att vila i. 

När man skall fika är en klassisk Streusselkuchen ett måste – lite som smulpaj men med jäst i degen, läser jag mig till, kanske därför den smakar annorlunda!

Schwerins Slott

Schwerins Slott, i staden Schwerin i MV, Tyskland. Slottet var fram till 1918 residens för hertigar och storhertigar av Schwerin, och är sedan 1990 säte för Mecklenburg-Vorpommerns lantdag. Underbart ställe, och hela staden är jätte vacker, omgiven av flera sjöar. Kan rekommenderas!

Antoinette Bismarck, på Tågsemester.nu:s Facebooksida

I början av. 90-talet tog vi tåget från Lubeck till Schwerin för en dagsutflykt. Vi upptäckte slottet, mysiga fik och god tysk mat. En riktigt pärla som ligger nära oss.

@erikabestorp på Instagram

Där var jag i somras! Det är Schwerin som är huvudstad i Mecklenburg-Vorpommern. Jättemysig stad med ett otroligt fint slott. Mitt bästa tips är att åka dit under festivalen Schlossfest Schwerin i juni. Mängder med människor klädda i 1800-talsmode och på kvällen lyses slottet upp i en fantastisk show med ljus, laser och projektioner till musik.

@zebylon på Instagram

Hansaexpressen

På det förra resmålet Rostock går det att sätta sig på ”Hansa-expressen”, Deutsche Bahns tåg RE 9, och upptäcka gamla svenskbygder i norra Tyskland. En weekend i Stralsunds historiska och UNESCO-världsarvsmärkta stadskärna med sina märkliga kyrktorn och gavelhus kan gott rekommenderas. Från Skandinavien är det möjligt att hoppa på färjan Trelleborg-Sassnitz och tråckla sig vidare med buss och den nämnda Hansa-expressen tvärs över den natursköna ön Rügen. 

@baskerlusen på Instagram. Bilden är dock från Wismar, en annan Hansastad och ett UNESCO-arv

Kolla upp resrutter här

Klicka här så öppnas karta i nytt fönster

För mer inspiration gå med i Tågsemestergruppen på Facebook

Vilka är dina bästa tips?

tågkarta.JPG