Hamburg

Denna sida har tagits fram i samarbete med Tyska Turistbyrån

HÅLLBARA HAMBURG

Din guide till tågets Rom

Den magnifika järnvägsstationen Hamburg Hauptbanhof är en knutpunkt och mötesplats för de flesta tågsemestrar. Det är också en stad värd att stanna i eller att tillägna en egen resa. Hamburg är en grön metropol där det kryllar av hållbara hotell och ekologiska restauranger. Stadens styrande satsar också stort på bilfrihet och innovativa lösningar för ökad cykeltrafik. Här har vi samlat bästa tipsen från Tågsemestergruppen på Facebook.

6 timmar

Restid från Malmö med tåg

För mer tågrese-inspiration, gå med i Tågsemestergruppen

Parker och sevärdheter

Hamburg, som ligger vid en stor hamn, är en gammal Hansastad. Det är också Tysklands näst största stad och centralort för de nordliga delarna av landet. På senare år har man satsat på hållbarhet och Hamburg anses vara en av världens miljövänligaste städer, utsedd till Europas gröna huvudstad 2011.

Staden har många vackra parker samt två konstgjorda sjöar, Außenalster (yttre Alster) och minsta Binnenalster (inre Alster). Här finns även flera kilometer långa sandstränder såsom Blankensee strand. 

Intressanta sevärdheter är:

Foto: © ThisIsJulia

Gröna mat-tips

Hamburg är staden för dig som gillar god mat, gärna med gröna förtecken. Här finns gott om vegetariska /veganska restauranger och närproducerad mat från regionen.  Här två tips från tågsemestrare. 

Restaurang Grilly Idol serverar veganska hamburgare

“Vår första tågsemester i Tyskland och vi är helt frälsta! Medan regnet öser ner utanför så sitter vi inne med tända ljus och äter en helvegansk kost! Kan man vara grönare än detta?”

Smokey Cheeseburger, terikyaki vegan burger. Att äta hamburgare i Hamburg känns rätt självklart. Hos Grilly Idol är hamburgarna till stor del ekologiska och många av dem är vegetariska eller veganska och sortimentet är brett. 

Tips av: Aleh Kliatsko

Apple & Eve – vegansk schnitzelrestaurang

Vi passerar Hamburg på vägen tillbaka från en lyckad jullovsluff med morfar till Paris. Sover en natt på Fritz in Pyjamas i Sternschanze och jag kollar på Google Maps efter vegetariska restauranger. Det är en mörk och kulen kväll, några plus och regn i luften. Några portar bort finns Apple & Eve, en vegansk schnitzelrestaurang. Vi måste testa. Två vegovurmare, en vegoskeptisk tioåring och en 40-talist som föredrar traditionell köttkost kliver in. ”Vet ni att allt här är VEGANSKT?” Varnar personalen snällt. ”Yes!!!” Vi beställer schnitzlar med olika toppings och tillbehör och med massa apfelschorle till. Alla blir nöjda och glada och nästa gång vi åker via Hamburg, då i stekhet sommarvärme, besöker vi samma restaurang igen.

Tips av Martina Strand Nyhlin

Länkar:

Foto:  Aleh Kliatsko

Miniatur Wonderland

I Hamburg finns världens största modelljärnväg där grundarna med stor detaljrikedom byggt upp stä­der, flygplatser och kända byggnader i mini­atyr. Miniatyrmuseet har mer än 4000 byggnader, 260 000 figurer och mer än 1000 tåg som rullar längs 15 400 meter järnväg.

Här en reseberättelse från tågsemestraren Bengt Edqvist:

Våren 2017 reste jag tillsammans med mina två tonårssöner till Tyskland för att de skulle få ägna sig åt sitt specialintresse Berg- och dalbanor. Ett av barnens önskemål var minitågbanemuseet i Hamburg, vilket skulle kombineras med “världens största ambulerande nöjesfält” i trakten av Reperbahn. Detta visade sig vara en orgie i smaklöshet och kitsch, något som faktiskt tilltalar mig, och barnen var nöjda med åkattraktionerna. Och minitågmuseet ägnade vi fyra timmar och ingen av oss hade haft något emot att stanna lite till om inte klockan varit mitt i natten. Det är absolut värt en resa oavsett var man bor. Vi hade bokat boende ganska långt från centrum men det gick ändå ganska lätt att transportera sig med Hamburgs väl utbyggda tunnelbanenät och sönernas kommentarer till utsikten från tunnelbanan, över hamnen, var “här ser precis ut som i Sydney!”

Länkar 

Foto: Bengt Edqvist

Hållbara boenden

Det finns många hotell och vandrarhem som satsar på såväl ekologisk som social hållbarhet. Här är ett tips från tågsemestraren Dirk Noack. 

Superbude St Pauli – hållbart, prisvärt och trevligt boende 

“Personalen är mycket trevlig och hjälpsam. Kylskåpet i lobbyn är aldrig låst och man litar på gästerna att de noterar vad de har tagit och betalar vid utcheckningen. Lobbyn/frukostsalen blir familjeträff på kvällen – barnen kan välja bland tiotals sällskapsspel, någon vuxen tar gitarren och spelar lite. Veganer är inte bortglömda vid frukosten och för barnen är våfflorna en fullträff.”

Superbude St Pauli är ett relativt nytt hotell/hostel med 2- till 6-bäddsrum. Inredningen är väl designat med tapeter av tidningspapper, återvunna möbler med dynor av recyclade jeans och gulmålad plywood. Alla rum har tv-spel. 

I området Sternschanze där hotellet ligger finns ett stort och bra restaurangutbud, barer och butiker. Smaka läckra hamburgare hos Otto’s eller ta med asiatisk mat från Umai och avnjut i sällskap med en Astra Öl i lobbyn. 

Länkar

Foto: Dirk Noack

Ta dig runt

Det finns många sätt att uppleva Hamburg på.  Gå, cykla, ta tunnelbanan, gå på en färja eller varför inte hyra en kanot? 

För den som vill slippa fundera på vilket tansportmedel som är bäst så finns Hamburg Card från 100 kr att köpa. Med kortet reser du gratis med kollektivtrafik och får rabatter på ca 150 turistattraktioner i Hamburg.

Med cykel tar du dig också enkelt fram i staden. Här ett förslag på en cykelrutt.

Läs mer om alla rundturer och Hamburkortet här.

Foto: Andreas Vallbracht

Ta tåget till Hamburg

Hamburg Hauptbahnhof är en av Europas största centralstationer som dagligen har ca 450 000 människor som passerar. Från centralstationen går samtliga tunnelbanelinjer och pendeltågslinjer samt även regionaltåg och fjärrtåg till städer i Tyskland samt övriga Europa.

Här kan du boka dina tågbiljetter:

interrail.se
europarunt.se/tyskland-interrail 
snalltaget.se
bahn.de

Kolla upp resrutter här

Klicka här så öppnas karta i nytt fönster

Fler berättelser från Tågsemestergruppen

För mer tågrese-inspiration, gå med i Tågsemestergruppen

Vilka är dina bästa tips?