Tågsemestergruppen behind the scenes

Hej kära tågsemestrare!

Just nu är det trista tider för oss, även om det finns andra glädjeämnen än tågsemester här i livet. Fåglarnas sång, vårens grönska och så vidare. 

Men det är ändå fint om vi kan drömma om framtida resor. Därför kommer jag att inspirationsblogga här då och då framöver.

Det första inlägget handlar om våra främsta hjältar och experter, de som ser till att gruppen flyter, våra moderatorer. Jag har helt enkelt bett dem att berätta lite om sig själva. Det visar sig att de är en blandad skara, spridda över landet och med olika sysselsättning ålder och kön, men en sak har de gemensamt, de älskar att åka tåg!

Följ med behind scenes i Tågsemestergruppen!

Hilda Gustafsson – doktoranden med egen dressin

Jag är lite av en industriromantiker och gillar att rulla in i storstäder som Barcelona, Paris eller bara Köpenhamn.

Vem är du?

Jag doktorerar i Malmö, bor med fyra kompisar och är 32 år (och fantiserar om tågsemestrar såklart).

Hur är det att vara moderator och vad gör du?

Jag älskar att planera resor och att nörda ner mig i bästa färdsätt/rutter/besöksmål och spenderade redan mycket tid på detta innan. Tänkte att moderatorsuppgiften skulle ge mig mycket ny info och överblick av tågresande generellt. Det är också det bästa med att vara moderator – att hålla koll på och ta del av mycket ny information som är intressant för mina egna och andras kommande resor. Det är också en gemenskap i moderatorsgruppen (om än online) med intressanta diskussioner om gruppens utveckling, tycker jag. 

Det är såklart alltid tråkigt med personliga påhopp i Tågsemestergruppen, men detta är kanske en “naturlig” del av internet som kommunikationsmedel som jag inte försöker ta åt mig utan bara försöka vara lösningsfokuserad kring. 

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag började med att interraila efter gymnasiet och har alltid älskat att åka nattåg till fjällen. Tåg är det mysigaste transportmedlet men också det som ger mig störst känsla av att faktiskt resa/uppleva platser. 

Jag gillar att sitta på ett långsamt tåg i många timmar och få korta inblickar i folks vardag. På senare år har jag åkt mest i Europa, till Spanien och runt i Polen, Rumänien och Ukraina. Min familj har en dressin på landet så på så sätt har jag också haft järnvägen nära!

Vilka är dina bästa tågrutter?

Memphis till New Orleans var fantastiskt, men jag är också lite av en industriromantiker och gillar att rulla in i storstäder som Barcelona, Paris eller bara Köpenhamn. Annars är Malmö-Göteborg (om man sitter på havssidan!) en närliggande favorit.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Många praktiska tips har kommit upp i tågsemestergruppen som jag haft nytta av, så mitt första tips är (något väntat) att söka och/eller fråga i tågsemestergruppen när man själv kört fast/vill ha input. Jag har i gruppen hittat personer som kan mycket om specifika platser och frågar då ibland direkt. Annars sådana standardtips som att packa lätt, att ha en mindre väska vid sätet med alla viktiga tillhörigheter, att hellre dela upp resan på färre resmål och stanna längre än att hetsa sig igenom tågnätet för att bocka av resmålen. Att frysa ner vattenflaskor och använda som både dricka och isklampar längs vägen lärde jag mig också i gruppen. 

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Jag försöker jobba på distans, är ute i naturen, spenderar för mycket tid på sociala medier och fantiserar om närliggande semestrar i år. Jag vågar inte uttala mig om c-ordet men hoppas såklart kunna åka någonstans åtminstone tidigt i höst!

Lena Johansson – ekonomkonsult som både bor på och tågsemestrar på små orter

Jag passar på att skriva handskrivna brev till äldre utan dator, till gamla vänner jag tappat kontakten med och dem jag älskar.

Vem är du?

63-årig kvinnlig ekonomkonsult boende på mindre ort…

Varför blev du moderator?

Har varit moderator tidigare och tycker det är en trevlig syssla + då givetvis tågresenär… 

Hur är det att vara moderator och vad gör du? 

Jag släpper in eller nekar de som sökt till gruppen samt försöker rensa där trådar spårar ur…. 

Vad är roligast med att vara moderator, vad är mindre roligt?

Roligast är att ta del av alla roliga reseminnen och tråkigast är svårigheten ibland var man skall ingripa exempelvis vid nedlåtande kommentarer…

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Flyger ej, har rest många busspaketresor och egna semesterresor med tåg…

Vilka är dina bästa tågrutter?

Helst de med många byten via små orter…

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Slappna av och ha en positiv inställning till oväntade komplikationer + goda marginaler, För mej är själva tågresan äventyret. ….

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Jag passar på att skriva handskrivna brev till äldre utan dator, till gamla vänner jag tappat kontakten med och dem jag älskar. Handarbetar, samt gottar ner mej i foton och resedagböcker från alla mina tidigare semestrar…. 

Tror ej vi kommer utanför landets gränser detta året…förhoppningsvis framåt december att vi kan resa inom landet. Jag bor i södra delen av landet och har 1841 km till Riksgränsen så det finns massor av svenska äventyr som väntar.

Åsa Ödman – energi- och klimatexpert som reser i Sverige

Ha ett glatt humör, hörlurar om du har ljud i mobilen/datorn och glöm inte att titta ut genom fönstret!

Vem är du?

Jag bor med min familj på Vinön i Hjälmaren och är 50 år. Jag jobbar med energi- och klimatfrågor på Länsstyrelsen. 

Varför blev du moderator?

Jag gillar gruppen, men har inte lika mycket erfarenhet av och kunskap om tågresande som andra i gruppen, så jag tänkte att min insats kunde vara att moderera så kan andra lägga sitt engagemang på att dela sin kunskap.

Hur är det att vara moderator och vad gör du? 

Jag har huvudansvar en dag i veckan, på torsdagar, då jag helst ska ha lite extra koll, men jag brukar kolla efter nya medlemmar, anmälda inlägg o lite annat när jag är inne andra dagar också. Skillnaden är mest att de andra dagarna kan man lämna besvärligare ställningstaganden åt dagens moderator om man vill. 

Vad är roligast med att vara moderator, vad är mindre roligt?

Att vara en del i att gruppen fungerar (men det är ju förstås alla som skriver inlägg och kommenterar! En grupp med bara moderatorsåtgärder vore trist!)

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag åker mycket tåg i Sverige, och gjort ett fåtal resor i Europa. Men det blir fler! Nattåg är lite magiskt, om man inte har otur och sover bort hela natten.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Ha ett glatt humör, hörlurar om du har ljud i mobilen/datorn och glöm inte att titta ut genom fönstret! Det bästa med tåg är att man kommer så nära verkligheten som den ser ut för de som bor där. 

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Jag jobbar och startar företag, så det är fullt upp. Men jag hinner också se våren, det är underbart. Hoppas på tågresor i Sverige under sommaren, och Europa SNART.

Per Jörgner – civilingenjören som tågluffat nio gånger

Det är mycket trevligt att vara moderator. Tågsemestergruppens medlemmar har olika bakgrund, ålder, åsikter, värderingar mm men alla tycks dela insikten om att det är oftast väldigt trevligt att resa med tåg och att det är ett klimatsmart sätt att resa.

Vem är du?

Pensionerad civilingenjör, 64 år, gift med fyra barn och två barnbarn, bor i Kungsbacka.

Varför blev du moderator?

Blev tillfrågad av Susanna och tackade givetvis ja direkt.

Hur är det att vara moderator och vad gör du? 

Det är mycket trevligt att vara moderator. Tågsemestergruppens medlemmar har olika bakgrund, ålder, åsikter, värderingar mm men alla tycks dela insikten om att det är oftast väldigt trevligt att resa med tåg och att det är ett klimatsmart sätt att resa.

Vad är roligast med att vara moderator, vad är mindre roligt?

Roligast är alla fina berättelser om genomförda tågresor och när gruppens medlemmar hjälper varandra med tips och råd om bokningar, rutter och platser att besöka.

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Har åkt mycket tåg sedan barndomen och bl a tågluffat nio gånger. 

Vilka är dina bästa tågrutter?

Det finns många bästa tågrutter att välja på men här är några exempel: ”Linke Rheinstrecke” Koblenz-Mainz, Marseille-Nice-Genua-Pisa och Visp-Zermatt-Gornergrat.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Ta inte med för mycket packning. Vid högsäsong, boka platsbiljetter i förväg för utresan genom Danmark och hem igen. 

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Är mest hemma och grejar med huset och i trädgården, promenerar i skogen och gör små utflykter med min fru.

Mikael Hansén Goobar – lärare som tågsemestrat varje nästan varje skollov sen 2009

Ställ in dig på att det kan bli förseningar, så blir du glatt överraskad om det inte blir några, och har tillräckligt mycket snacks med dig ifall

Vem är du?

Jag är 35 år, bor i Stockholm och jobbar som gymnasielärare på en internationell skola.

Varför blev du moderator?

För att jag blev tillfrågad! Vilket berodde på att jag var inne och anmälde olika kommentarer som bröt mot reglerna… Och förhoppningsvis även för att jag gillar att svara på frågor som återkommer också, och samla information med svar återkommande frågor i dokument som går att referera till. 

Hur är det att vara moderator och vad gör du? 

Det är kul. Huvudsakligen handlar det om att släppa in personer i gruppen och plocka bort sådant som medlemmar anmäler, om det faktiskt bryter mot reglerna. Jag försöker även vara inne i trådar och påminna om regler när de är på väg att dra åt håll som kan göra att vi behöver ta bort dem. När det är många nya i gruppen som frågar om bästa vägen till London försöker jag påminna andra gamla rävar om att alla inte har lika bra koll, och att det faktiskt är så att inga frågor är dumma frågor (däremot kan det vara värt att söka i gruppen innan man frågar, förstås). 

Det är roligt att kunna bidra till att upprätthålla bra stämning i gruppen, och särskilt kul när någon hör av sig och undrar varför en kommentar blivit borttagen och det går att ha ett bra samtal om det. 

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag har varit ute på tågsemester varje sommar sen 2009, och ganska många andra lov. Jag brukar resa själv och allra helst med en blandning av dag och nattåg. Har även rest en del med mina föräldrar och min bror. Jag är särskilt förtjust i Italien och Storbritannien som tågland (även om jag inte är förtjust i själva systemet med alla små operatörer i storbritannien). 

Vilka är dina bästa tågrutter?

Det beror ju helt på vilken sorts resa man är på! Men vad gäller utsikt kan jag rekommendera Innsbruck – Bolzano (eller vidare hela vägen till Verona). Det är någon bit av sträckan Zürich – Milano som också är otroligt vacker. Bergenbanan i Norge, förstås. Och West Highlands Line i Skottland. Grand Junction – Sacramento i USA gick inte av för hackor!

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Ha med dig färre klädesplagg än du tror att du behöver, och tvätta på vägen, men se till att ha minst 2 par skor. Gillar du att vandra är det värt att resa i vandringskängor. Ställ in dig på att det kan bli förseningar, så blir du glatt överraskad om det inte blir några, och har tillräckligt mycket snacks med dig ifall du fastar på ett tåg utan restaurangvagn. Om du har ryggsäck – ha med en regnponcho! Otroligt mycket mer praktiskt än paraply om man har ryggsäck.

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Jag jobbar, bakar surdegsbröd och lagar mat. Och håller föreläsningar om hållbart resande med tåg på ett av studieförbunden. Jag vill inte spekulera i när vi kan börja åka tåg igen, men jag ser fram emot det!

Rasmus Nordström-Lammers – konsult som tågsemestrat i alla världens hörn

Planera bara så mycket som du behöver – våga improvisera lite!

Vem är du?

31-årig konsult och översättare.

Varför blev du moderator?

Tågresor är ett stort intresse och jag har modererat olika internetforum tidigare, så därför fick jag lust att engagera mig i den här fina gruppen.

Hur är det att vara moderator och vad gör du?

Det är jätteroligt. Jag släpper in nya medlemmar och försöker se till att allt innehåll följer gruppens regler. Om en gruppmedlem anmäler ett inlägg eller en kommentar dyker det upp ett meddelande om det och man får ta ställning till hur anmälan ska hanteras. Ibland kan det vara lite knepigt, för allt är inte svartvitt. 

En dag i veckan har jag huvudansvaret som moderator, då brukar jag lägga lite extra tid på att följa med på vad som händer i gruppen. Oftast innebär det att få läsa många trevliga reseberättelser och lära sig saker man inte visste. Det är otroligt hur mycket samlad kunskap som finns i gruppen!

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag är den typen som menar att “resan är målet” och därför är tåg ett perfekt färdsätt för mig. En del tågsemestrar har jag gjort på egen hand, andra med vänner eller familj. Eftersom ingen tågresa är den andra lik tröttnar jag aldrig. Jag har mest varit runt i olika hörn av Europa, men min förkärlek till långa “tågstrapatser” har också tagit mig till delar av Asien och Mellanöstern.

Vilka är dina bästa tågrutter?

En av de vackraste är nog Genua-Ventimiglia-Nice, som jag har skrivit lite om i Tågsemesterboken. 

En annan mycket vacker och häftig sträckning är järnvägen Belgrad-Bar.

Malmö-Ystad är fin om man är morgonpigg och lyckas pricka in soluppgången över Östersjön.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Planera bara så mycket som du behöver – våga improvisera lite!

Packa lätt och ta med en bok. Jag skulle också vilja tipsa om att tågluffa i Europa under lågsäsongen om man har den möjligheten. Kanske inte ett klockrent tips för den som vill ha sol och bad, men i övrigt ger det ett annorlunda perspektiv på platserna man passerar.

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Jag jobbar på distans, sysslar med lite hemmafix, läser reseskildringar och tillbringar tiden med min fru.

Sofia Portström – student och kulla som tar med kören på tåget

Jag kör på ett lokalt tågtips: Att på SJ-tågen läsa tidningen Kupé! Det är den bästa tidningen jag vet och jag börjar alltid bakifrån med spalten ”Fråga lokföraren”. 


Vem är du?

En 30-årig kulla bosatt i Stockholm där jag snart studerat klart en kandidat i miljövetenskap. Jag hoppas antingen på jobb eller en master i folkhälsovetenskap i höst. Jag extraknäcker även som sångerska.

Varför blev du moderator?

För att det kändes som ett ärofyllt uppdrag (tågsemester är ju en av de bästa facebookgrupperna!) och ett utmärkt tillfälle att fördjupa mig mer i tågresor.

Hur är det att vara moderator och vad gör du?

Väldigt roligt då det sällan uppstår jobbiga situationer och för att vi är ett trevligt moderatorgäng. Det mesta som jag modererar är politiska diskussioner, men även om någon diskussion börjar gå väldigt vilt till, vilket händer sällan.

Vad är roligast med att vara moderator, vad är mindre roligt?

Jag har fått otroligt mycket kunskap på kuppen och får vara en del av det väldigt trevliga tågsemestergänget. Det tråkigaste är att släppa in nya medlemmar när det ramlar in hundra om dagen.

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag ÄLSKAR att åka tåg! Det är otroligt meditativt och det bästa sättet att resa på. För precis ett år sedan var vi fyra personer i min kör som inte ville flyga på körresan till Italien så vi tog tåget genom Danmark, Tyskland och Schweiz. Oj vad de andra körmedlemmarna missade något!

Vilka är dina bästa tågrutter?

På körresan var det otroligt vackert att åka genom alperna i Schweiz. Min bästa tågupplevelse i Sverige hade jag på veterantåget från Stockholm till Urkultsfestivalen i Näsåker bortom Sollefteå. Festivalstämning och levande musik hela vägen genom det otroligt vackra landskapet.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?

Att på SJ-tågen läsa tidningen Kupé! Det är den bästa tidningen jag vet och jag börjar alltid bakifrån med spalten ”Fråga lokföraren”.

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?

Jag pluggar på distans och är socialt utsvulten. Jag hoppas innerligt att vi får åka på lite längre resor igen i slutet av sommaren. Nu har jag inte varit hemma hos släkten sedan i januari och saknar försommaren i Dalarna.

Joakim Larsson -Regeringskanslist och tågsemesterist

Sen arbetar jag som sagt en del med infrastruktur så järnvägar är något jag tänker på ofta. Och tågsemester – tåg är det enda sättet jag åkt på semester på väldigt lång tid.

Vem är du?

32 år gammal. Bor i Kortedala i Göteborg. Arbetar i Stockholm. (Normalt sett, jag har ett arbete som kan till stor utsträckning skötas på distans så nu arbetar jag allra mest i Göteborg också).

Arbetar på Regeringskansliet med ett antal olika frågor, där ibland infrastruktur. Min partner studerar till arkitekt och vi sysselsätter oss mycket på fritiden med byggnadsvård av vår funkisvilla (eller kanske mer nyrealistiska villa för de som är intresserade av nyanser), odling, design och framförallt vår älskade katt Frans.

Varför blev du moderator?

Tågsemester är ett väldigt bra för att få fler att upptäcka ett resande som jag uppskattar av många anledningar och när möjligheten att bidra visade sig så erbjöd jag mig. Det är ju också alltid trevligt med en hobby.

Hur är det att vara moderator och vad gör du?


Nu är det ganska lugnt. När det är möjligt att resa är det ganska hektiskt.

Vad är roligast med att vara moderator, vad är mindre roligt?


Det roligaste är när någon som rör sig på gränsen till regelövertramp äntligen går över gränsen så man kan göra något som gör tillvaron mycket trevligare för de allra flesta i gruppen. De minst roliga är när någon ska imitera domstolsförhandlingar för att bevisa att modereringen minsann var fel. Det är lätt att strunta i, men det blir mycket jobb när andra känner ett behov av att hänga på.

Hur ser din relation till tåg och tågsemester ut?

Jag åker normalt sätt väldigt mycket tåg eftersom att jag veckopendlar. Västra stambanan fram och tillbaka. Sen arbetar jag som sagt en del med infrastruktur så järnvägar är något jag tänker på ofta. Och tågsemester – tåg är det enda sättet jag åkt på semester på väldigt lång tid.


Vilka är dina bästa tågrutter?

Norra stambanan mellan Bollnäs och Ljusdal när solen går ned eller upp på sommaren (tajma gärna in en spårfel så det blir perfekt sent eller till och med tidigt). Blåa berg är otroligt vackert.

Vilka är dina bästa tips för tågresan?


Använd kartan i mobilen för att se vart tåget kommer rulla förbi. Läs på om det i god nog tid för att kolla upp det på Wikipedia. Tänk så mycket man sett utan att veta vad det är som man har sett.

Vad gör du i coronatider och när kan vi börja åka tåg igen tror du?


Jag arbetar mycket hemifrån och har glädjen att träffa sambon och Frans mycket mer. Den mindre glädjen av att oftare se allt som återstår i byggnadsvård utan att hinna med att göra något för arbeta ska man ju ändå göra.

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *