Yoga + Tåg + Alper = Sant

Vandring i undersköna alper. Yoga vid turkos sjö 2 000 meter över havet. På vägen söderut yoga och ekoreko-tur i Hamburg, på vägen norrut sovvagn genom Tyskland.
En grupp yoga- och vandringsentusiaster är nu hemkomna från en resa som brukar erbjudas med flyg. Men med tåg blev det mer upplevelser och väldigt mycket mindre utsläpp av växthusgaser.

Att ge sig iväg på yogaresor blir mer och mer populärt i takt med att intresset för yoga ökar. Men hur yogiskt är det egentligen att skapa sämre förhållanden för andra för att själv må bättre? Den frågan har gjort att jag – i egenskap av yogalärare, klimataktivist, föreläsare och moderator med fokus på hållbarhet – sedan flera år inte längre ordnar yogaresor utomlands. Att flyga gick helt enkelt inte ihop med den yogiska grundregeln ”Ahimsa”, som betyder att inte skada.

Men det finns ju tåg, tänkte jag en dag för snart ett år sedan och kontaktade en BIG Travel för att inleda ett samarbete. Resebyrån var positiv och vi bestämde oss för att satsa på en gruppresa där de bokade hotell och alla tågbiljetter och jag stod för innehållet.

Några månader senare en tidig morgon stod elva förväntansfulla resenärer med yogamattor på ryggen på Köpenhamns Hovedbanegard. Vi reste via Fredericia till Hamburg, där resebyrån hade bokat in oss på ett hotell ett stenkast från centralstationen. Vi checkade snabbt in och begav oss – tyvärr i ösregn – på en tur till fots på en ekoreko-tur med stopp på vegansk affär och en vintageaffär. Näst sista stoppet var en mysig yogastudio där vi njöt i 90 minuter, innan vi fyllde på energireserverna på en vegetarisk, ekologisk italiensk restaurang.

Nästa dag hann vi med en rejäl promenad i de vackert renoverade hamnkvarteren innan vi satte oss och kunde beundra solcellsparker, betande kossor och gamla stadsmiljöer under vår tur ner till München, där vi hade ett smidigt byte till slutdestinationen Bad Gastein. Att närma sig Alperna med tåg är fantastiskt. Man har tid att beundra de olika bergsformationerna i Bayern och på väg genom Österrike blir de bara mäktigare och mäktigare.

Bad Gastein är en klassisk kurort som består av palatsliknande byggnader i olika storlekar som klänger på bergssidorna ner mot forsen mitt i staden. Här har Kejsare Wilhelm och hans hustru, prinsessan Sissi, vandrat och druckit brunn och vilat upp sig. Vi fick upp pulsen varje kväll när vi testade stadens olika restauranger, varav alla hade bra vegetarisk mat.

Vi vandrade i flera timmar varje dag de fem dagar vi spenderade i Bad Gastein och inledde varje dag med ledd meditation. Yogan gjorde vi antingen uppe under vandringen eller inomhus i en lokal på hotellet när det i slutet av veckan blev lite regnigare och kallare.

Den första dagen åkte vi gondol upp till Stubnerkogel, 2250 meter öh och vandrade till hänförande utsikt. Vi yogade i en plattare (nåja) del av en skidpist och fick en rejäl pulshöjare i branten på vägen upp till restaurangen. En del av sträckan fick vi hålla oss i blåbärsriset för att få stöd, och vi passade på att mumsa i oss lite fullmogna bär.

Dag två vandrade vi i hela sju timmar, stundtals brant och med hög puls, men med tid för fotografering, funderingar kring den lokala floran och för de hågade ett dopp i Palfnersee efter yoga till vindsus och rovfåglars flykt högt i skyn. Vandringslederna är väl utmärkta med skyltar och österrikiska flaggan målad på träden. Men tidsangivelsen tre timmars vandring stämde inte med vårt tempo – vi gick i hela fem timmar och var vrålhungriga när vi kom ner till dalen igen trots snacksande på nötter och rawbars längs med vägen.

Dag tre tog vi det lugnare och gick nere i dalen längs med floden i två timmar. Åt resans bästa mat på ett litet värdshus i byn Böckstein, så vackert upplagd att vi blev rörda.

Dag fyra tog vi bussen till Sport Gastein djupt in och högt upp i dalgången och vandrade två timmar tillbaka längs med floden och beundrade vattenfall och en glaciär på nära håll. Vi mjukade upp leder och muskler i badhuset Felsenbad där det finns många olika bastuvarianter och thermalbassänger. Vilken njutning att basta i 90 grader och se ut över bergsmassiven och att ligga i en thermalbubbelbassäng med alpvinden som smekte en över håret!

Sista vandringsdagen tog vi en annan buss och vandrade i tre timmar – 500 höjdmeter – genom skog och över ängar, en vacker rundvandring där vi mediterade och drack hemmagjord blåbärssaft i en liten bergsrestaurang på toppen av berget Poserhöhe. Några valde att gå en plattare väg hem i dalgången istället för att bestiga berget.

Efter att ha vandrat på många olika ställen i Alperna konstaterar jag att Bad Gastein erbjuder mycket varierade leder, alla väl utmärkta så att man inte behöver ha en lokal guide med sig. Det finns leder för alla, men när man väljer ut vilka man vill gå utifrån de dryga 100 som finns på turistbyråns sajt, ska man beakta att tidsangivelserna utgår från hög marschtakt utan stopp för foto och blomspaning. Vill man njuta – och det ville vi – så tar turerna nån extra timme.

På vägen hem fick vi glädjenatt när vi gick ombord på Nightjet från München: I våra sovvagnar fanns det kallt bubbel, morgontofflor, öronproppar, snacks och en a la carte-meny för att beställa frukost på sängen. Mindre happy var vi när vi vaknade till beskedet att något hänt under natten som försenat vårt tåg med två timmar. Det blev körigt och att stå upp på nästa tåg via Frederica i Danmark igen istället för att åka via färjan Rödby-Puttgarden.

Något av det finaste med resan – och jag tror resenärerna håller med mig – var känslan av gemenskap som gjorde att vi hjälptes åt att paxa sittplatser, köpa vatten och kaffe, dela på den mat vi hade och se till att alla hann med ombord när vi fick hoppa på tåg utan platsbiljetter p g a förseningen.

Nästa år i augusti bär det av igen. Yoga, vandring och tåg visade sig vara en finfin kombo.

Några röster om resan:

Annika Kruuse, Höör:

Varför tåg?

Min främsta anledning att välja tåg är att jag inte vill att mitt resande ska ge upphov till så mycket utsläpp av växthusgaser. Tågresan är självklart inte helt klimatneutral, men ändå det bästa alternativet. Men det finns andra skäl att välja tåget. På tågresan kan jag koppla av, se Europa glida förbi utanför fönstret, läsa en god bok eller prata med mina vänner. Jag får en känsla av hur långt det faktiskt är ner till Centraleuropa, en aspekt som en missar totalt om en väljer flyget.

Hur hittade du resan?

Jag läste om den på Facebook.

Hur var resan som helhet? Hur upplevde du tågresan i sig?

Det var en härlig resa med vackra vandringar, fin yoga och meditation. Det var första gången jag var i Alperna och Österrike och det var intressant att uppleva den kulturen.

Jag är mycket förtjust i restaurangvagnar med bordsservering vilket de tyska och österrikiska tågen har. Där kan en äta på ett civiliserat sätt och de ger en möjlighet till variation under resan. Annars var det som en vanlig tågresa om än ganska lång. Jag reser mycket med tåg inom Sverige i vanliga fall.

Hannah Boman, Stockholm:

Varför tåg?

Inför sommarens semester var jag fast besluten att jag ville göra en resa med tåg. I jakten på ett transportmedel med mindre avtryck var jag nyfiken på hela upplevelsen, från bokningsprocessen till resan i sig själv. Jag har tidigare haft fördomen att tåg tar för lång tid för en veckas semester i Europa, man vill ju spendera mer tid på sitt resmål. Men tåg lyckas erbjuda något som flyg inte kan komma i närheten av, inte bara att det känns bra att göra gott för klimatet, men även frihetskänsla, gemenskap och en ökad förståelse för hur världen hänger ihop.

Hur hittade du resan?

Jag hittade resan via Facebook. Valet kändes självklart och särskilt när tågresans fokus var yoga.

Hur var resan som helhet? Hur upplevde du tågresan i sig?

Tågresan som helhet var förvånansvärt smidig, på vägen till slutdestinationen Bad Gastein valde vi att dela upp den i två etapper. På den första etappen innan yogaresans start, tog vi tillfället i akt att utnyttja vårt Interrail pass på sträckan Stockholm-Malmö och spendera några dagar på vackra Österlen. I Köpenhamn mötte vi sedan upp vår medresande yogavänner för att ta tåget ned till Hamburg via Fredericia för ett inplanerat besök på en fantastisk yogastudio och en natt på ett närliggande hotell. Efterföljande dag begav vi oss mot Bad Gastein via Hamburg, och den sista sträckan in mot Alperna var hypnotiserande vacker.

Dagarna i Bad Gastein bestod av meditation, vandring i olika närliggande leder och yoga med en svårslagen utsikt. Känslan att vara själsligt nära naturen förstärktes av tågresan ned, och jag har aldrig känt mig så närvarande på ett resmål. Det är svårt att sätta ord på känslan utan att låta allt för flummig, men det var som att hela mitt jag hade fått tid komma fram, både mentalt men framförallt kroppsligt.

Resan tillbaka till Stockholm från Bad Gastein gick i en enda etapp och tog därför längre tid, 30 timmar i sin helhet. Resans höjdpunkt var nattåget mellan München och Hamburg där vi blev hälsade med bubbel, tofflor, snacks och frukostmeny på sängen. Det kändes som en natt på lyxhotell och oron kring den långa resetiden som låg framför oss var som bortblåst. När vi vaknade visade sig att tåget var 2,5h försenat och vi skulle missa vårt nästa tåg. Snabbt fick vi springa igenom Hamburgs central och hoppa på nästa bästa tåg med Interrail biljetten i högsta hugg. Efter 3 timmar på golvet började man känna sig ganska mör men desto mer upplyft av samtalen och de fina interaktioner mellan människor som tillsammans försökte förbättra situationen. Resan avslutades dessvärre med hyrbil då tågstationen Hässleholm brunnit natten innan och alla tåg mellan Malmö och Stockholm var inställda. Men i slutändan när vi äntligen kommit fram till Stockholm var känslan solklar; det känns fantastiskt bra att göra hållbara val.

Helene Edmark ,Täby:

Varför tåg:

Flera orsaker: Ett underbart miljösmart sätt att resa. Viktigt för mig ur ett klimatperspektiv och jag vill så långt möjligt undvika flygresor. Jag vill också gärna förhoppningsvis visavänner, familj, kolleger osv att det går och är kul!

Hur hittade du resan?

På tågsemester på Facebook

Hur var resan som helhet? Hur upplevde du tågresan i sig?

Helt underbar på alla sätt. Jag njöt direkt när jag satt mig på tåget. Det var första längre tågresan sedan jag tågluffade på 80-talet. En fantastisk känsla att vara ”på väg” genom Europa. Just den här resan dessutom helt unik med sitt upplägg som passade mina intresseområden (yoga & vandring) och ovanpå allt med ett hållbarhetsperspektiv i det mesta, tom diskussionerna. Kort summering: otroligt intressant och mycket lärorikt, en njutning fysiskt och mentalt och framförallt en helt fantastisk reseledare och guide som tog hand om oss på bästa möjliga sätt. Catarina hade ett underbart lugnt sätt att ”ta hand” om oss alla och möta var och en utifrån våra personligheter och önskemål. Bättre kan det inte bli!

Tågresan gick bra hela vägen ned och fungerade smidigt och bekvämt. Hem blev lite besvärligare både pga. en försening av vårt sovtåg mellan München och Hamburg och därefter branden i Hässleholm. Vi som skulle åka hem till Stockholm fick hitta alla möjliga alternativ för att komma hem. Det hade varit kul om det fungerat åt båda håll men allt det positiva med tågresan övervägde med råge. Det kommer bli många fler tågresor framöver.

För intresseanmälan till nästa års Yogatågresa till Bad Gastein, preliminärt 7-14 augusti: maila catarina@rolfsdotter.se

Related Articles

Responses

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *